Almanya’nın kuzey bölgelerinde, özellikle gıda güvenliğiyle ilgili ciddi endişeler ortaya çıktı. Söz konusu peynir, Burgonya bölgesindeki Notre-Dame de Cîteaux Manastırı tarafından üretilen ve Fermier olarak bilinen yarı sert bir çiğ süt peyniridir.
Bu peynir partisinde, Listeria monocytogenes adlı zararlı bakterilerin bulunma riski olduğu bildirildi. 20 Ağustos 2024 tarihli ürünün bu bakterilerle kirlenmiş olabileceği düşünülüyor.
Listerioz tehlikesine karşı RKI’dan uyarı Berlin’deki Robert Koch Enstitüsü (RKI), listeriozun genellikle gıdalar yoluyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtiyor. Listeria bakterileri, tavuk, et ve et ürünleri, balık, balık ürünleri (özellikle tütsülenmiş balık), süt ve süt ürünleri (özellikle peynir) gibi birçok hayvansal gıdada bulunabiliyor.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
RKI, enfeksiyondan hastalığın ortaya çıkma süresinin genellikle 1 ila 14 gün arasında olduğunu öngörüyor. Listerioz, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yeni doğanlar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, glukokortikoid tedavisi görenler, nakil hastaları ve hamile kadınlarda grip benzeri semptomlarla kendini gösterebiliyor. Bu semptomlar arasında ateş, kas ağrıları, kusma ve ishal yer alıyor.
SATILDIĞI HER YERDEN GERİ ÇAĞIRILIYOR!
Geri çağırma Almanya’nın kuzey bölgelerinde geçerli Başlangıçta, bu Fransız çiğ süt peynirinin Kuzey Ren-Vestfalya ve Bavyera’da satıldığı bildirilmişti, ancak daha sonra etkilenilen bölgelerin Aşağı Saksonya ve Schleswig-Holstein olarak düzeltildiği açıklandı.
Geri çağırma, gıda güvenliği açısından büyük endişelere yol açıyor. Ancak peynirin hangi süpermarketlerde satıldığına dair bir bilgi verilmedi. Abbaye de Cîteaux, Fransız Montbéliard ineklerinin çiğ sütünden yapılan hafif bir peynir olarak bilinir.